Recenze

Recenze: Mezi nebem a zemí - Čekání na zázrak (Stacey Kade)

0:00 Tereza Vlčková 1 Comments

Autorka: Stacey Kade
Série: Mezi nebem a zemí
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 240


Anotace: Alona Dareová přebývá už přes měsíc v těle Lily "Ally" Turnerové. Lilyino tělo není tak aktraktivní, jako to její, a navíc se jí nedaří hrát sestru a dceru lidí, které skoro nezná. Trápí ji i to, že Will – na kterém jí záleží víc, než by chtěla – si přeje, aby se vrátila skutečná Lily. Stane se zázrak, Alona bude opět volná a Lily zůstane naživu? S pomocí duchařského média Malachiáše Velkolepého možná mají šanci na úspěch, ale odhalování pravdy se nelíbí tajemnému duchovi, který se před ničím nezastaví. I kdyby měl Alonu zničit...




Opět se setkáváme se starými známými; Willem, který pořád nejistě bojuje s duchy, Alonou v těle Lily. Oba dva prošli velkým vývojem, ale nyní se vztah Willa a Alony trochu zhoršil, právě díky její přítomnosti v Lilyině těle. Pro Willa je to nepříjemné protože Lily byla jeho nejlepší kamarádka a je pro něj těžké vidět ji tak, jak ji mění Alona. No a Alona zase musí dostát slibům, který se zavázala sama k sobě a k Lily: chce žít její život co nejlépe, nechce ublížit jejím rodičům, zkrátka se snaží být co nejlepší Lily. Ani to se ale Willovi moc nepozdává a pořád si myslí, že by se Ally měla chovat jinak. Alona je samozřejmě nespokojená, což vede k hádkám.
Když se k tomu navíc přidá zlá duchyně Erin, která má neobyčejně velkou moc, čeká na Ally a Willa spoustu nebezpečí...

Tato série mě od začátku baví. Druhý díl byl trochu slabší, ale tenhle mě bavil opět hodně. Na postavách je vidět vývoj, kterým prošly od první knihy. Alona už není ta ledová královna, které všichni zobou z ruky. Musí se smířit s o něco méně atraktivním tělem a řekla bych, že se v ní objevuje nějaká ta lidskost, soucit a laskavost, kterou v prvním díle skoro postrádala, stejně jako starost o druhé a hlavně o Willa. A Will, který byl z duchů vyděšený a co nejvíc se jim snažil vyhýbat, se pomalu se svým darem smiřuje a snaží se pořádně chránit.

Čekala jsem, že bude celá kniha o Allyiných problémech a snahách začlenit se do Lilyina života. Ale ne, asi v půlce přišel zvrat; Erin se zmocnila Lilyina těla. Když si Will stěžoval, že Alona chová příliš nezodpovědně, jak si asi poradí s tím, že je v Lilyině těle dívka, která si chce z života užít co to jde - prostřednictvím piva, večírků a dalších věcí, které ani Will ani Alona neschvalují?


Po celé tři díly jsem čekala na pořádnou romantiku. Bohužel jsem se příliš nedočkala, autorka pokaždé podobné scény nenatahuje a tak se Ally a Will sotva jednou políbí a celkově jsou takový zdrženliví. Přišlo mi, jako kdyby Alona pořád s Willem nechtěla skoro žádný fyzický kontakt. Samozřejmě, objímali se, nějaká pusa taky proběhla, ale na můj vkus toho bylo možná až příliš málo :D

Celkově se jedná o skvělou sérii, která se řadí mezi jednu z mých nejoblíbenějších odpočinkových sérií. Nechybí napětí, akce, romantika, strach o hlavní hrdiny, i nějaké ty hlubší myšlenky.
Někdo v recenzi už psal, že kdyby byl mladší, byla by to jeho nejoblíbenější série. S tím musím asi souhlasit. Jako mladší jsem milovala Mediátora od Meg Cabot a Mezi nebem a zemí je něco podobného, přestože Will se Suze rozhodně v ničem moc nepodobá :D. Ale tyhle téměř nenaplnitelné lásky - mezi duchem a člověkem a podobně - mě vždycky lákaly a vždycky mě moc bavily, právě díky jisté příměsi tragična a strachu o osud hlavních hrdinů.

Hodnocení: 8/10
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment :)

You Might Also Like

1 komentář: