Typy

Jak blogovat

14:32 Tereza Vlčková 9 Comments



1. Začít
Jo, přesně tak. To by člověka nenapadlo, že? A ne, nedělám si srandu =D.
Musíte začít. Založit blog, nastavit první otřesný design a potom pokračovat, zlepšovat se, zakládat další blogy a zlepšovat se. Netrvá to tři dny, ani týden. Chce to štěstí, měsíc, dva měsíce, tři měsíce, než máte víc než tři komentáře u článku, a to ještě není pravidlo, že budete mít komentáře u všech. Na začínajících blozích lidé zpravidla komentují jen to, co je nějak zaujme, je hodně dobré atd. Ale pokud to vydržíte, máte zpola vyhráno.
Rada: "Pokud chcete mít blog, založte si blog =D"


2. Najít si čas
Musíte si najít čas. Třeba večer, po škole, o víkendu, před oběděm... A něco udělat. Nafotit něco, udělat grafiku, napsat článek o něčem, co bude lidi zajímat. Stačí jich pár do týdne, dva, tři, a lidi budou vědět, že jste aktivní a mají proč na váš blog chodit. Kvalitní články = kvalitní návštěvníci.
A že nemáte čas? Pravda je, že na to, co máte rádi si čas vždycky uděláte. Takže slogany tipu, že nemáte čas nebo máte moc věcí do školy, nebo že vám blog bere život si můžete rychle strčit do kapsy a už je nevytahovat, protože to jsou prachsprosté výmluvy.
Rada: "Na to, co máte rádi si čas vždycky uděláte. Nevymlouvejte se."

3. Přežít
Good times and bad times. Někdy máte dvacet komentářů, někdy dva. Ale to je život, blogový život. Prostě se to musí přejít, nevyšilovat a počkat, až budou komentáře zase zpátky. Trvá to, ale potom jednou snad budete mít znovu pár těch komentářů :).
Rada: "Nic si nedělat, když nemáte komentáře. Oni zase přijdou."

4. Brát a učit se z chyb a kritiky
Pokud je konstruktivní, kritika vás posune dopředu. Bohužel na blogu jsou lidé, kteří jen a jen kritizují hlava nehlava, žádný opodstatněný názor. Tihle lidé obvykle neuznávají interpunkci a velká písmena nebo neuznávají gramatiku, takže je snadno poznáte. Pokud ale píše nějaký člověk, který svoje názory rozumně podá, žádný problém. Zamyslete se nad jeho názorem, třeba se s někým poraďte a možná posune vás to dopředu a umožní vám to zlepšit se. Neříkejte, že kritiku nevnímáte, protože ta konstruktivní je dobrá věc a bloger, který kašle i na ni asi moc dobrý bloger nebude, protože uznává jen sám sebe. Takže se nad nějakým tím srozumitelně napsaným kritickým komentářem sami zamyslete a posuďte, jestli náhodou pisatel nemá pravdu.
Rada: "Zamyslete se nad tím, co vám lidé píšou nebo říkají. Netrvrdtě jen svůj názor, protože hlas lidu = hlas boží. I když píše třeba jen jeden člověk =D."

5. Ptejte se, ale spoléhejte hlavně na sebe
Klidně se můžete zkušenějších blogerů zeptat, jak udělali to a tamto, ale nezaručuju, že vám odpoví. Většinou se takový blogově zkušenější autoři se začátečníky moc nezahazují, ale pokud narazíte na dobrého člověka, všechno vám zodpoví. Takže se nebojte ptát, ale počítejte i s odmítnutím.
No a to mě přivádí k dalšímu bodu: musíte se spoléhat hlavně sami na sebe. Hledejte si návody na internetu, naučte se hledat správně a přesně to, co potřebujete. A pokud to ani tak nenajdete, prostě to zkoušejte sami... časem na to určitě přijdete :).
Rada: "Neptejte se na každou blbost. My jsme si taky na všechno museli přijít sami!"

6. Přemýšlejte nad tím, co píšete
Přemýšlejte o tom, co píšete nebo zveřejňujete. Nikdy nevíte, kdo na to bude za monitorem jak reagovat. Třeba když napíšete nevhodnou narážku, kterou si s kamarádkama běžně říkáte, čtenáři na to nemusí reagovat tak, jako vaši kamarádi. Nezveřejňujte věci namířené proti někomu, s rasistickým podtextem nebo jiné nechutné věci (krev v umyvadle, tu už jsem taky na nějakém foto blogu viděla, a musím říct, že se mi to vážně nelíbilo).
Rada: "Přemýšlejte o tom, co chcete zveřejnit. Ne všichni na to budou reagovat jako vy, nebo vaši přátelé."

7. Nevztekejte se
Pokud vám někdo napíše něco, co se vám nelíbí, nevyjíždějte hned, ale slušně mu napište, že nesouhlasíte a zajímáte se, proč si to myslí. Nepřiživujte hádky. Pokud vám někdo začne nadávat, blokněte ho. Já vím, že je sranda se hádat, ale zkuste odolat. (Mně to moc nejde =D)
Rada: "Nevztekejte se. Snažte se být slušní."

8. Nebuďte jenom další tvář v davu!
Já moc dobře vím, jak je to těžké. Ale snažte se být alespoň trochu originální, aspoň trochu. Kult knižních blogů, na tom není nic špatného, ale většina je vlastně nachlup stejná, nezdá se vám? Recenze jsou super, ale čtenář si jich taky nepřečte třicet na jednu knihu, ať už jsou sebepěknější. Snažte se napsat něco originálního, když děj i klady a zápory napsalo X lidí před vámi. Proč přidávat meme s anotací nebo první větou knihy, když už jí přidaly stovky lidí před vámi? Proč být stejný jenom proto, že jsou takový všichni?
Rada: "Snažte se být originální (ačkoliv je to dost těžké)."




Takže blogujte, nebojte se, nebolí to! :D Vzhůru do toho! Je to zábava a za pár let budete vědět, co jste dělali :) Je to něco jako veřejný deník a je to boží! :)

You Might Also Like

9 komentářů:

  1. pekna rada :)

    Pozývam na giveaway o značkové plavky, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/pripravte-sa-na-leto-sutazte-s-biancou.html

    OdpovědětVymazat
  2. Začiatky v tomto bývajú naozaj ťažké. Mám skúsenosť, že väčšina nových blogov končí do tých troch mesiacov, ak tú hranicu prekročia, zvyčajne prežijú :D Sú to pekné rady. Vážne trefné-všetkým týmto som si prešla...A vlastne s novým blogom akoby sa to vracalo, ale už aspoň viem, ako to chodí, takže som v pohode a trochu pokojnejšia. Viem, že to chvíľu potrvá, kým sa tento nový vyrovná tomu starému. Predsa len tri roky sú tri roky... :)
    http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj... musím súhlasiť... pripomína mi to začiatky a stále sa mám, čo učiť :-)

    OdpovědětVymazat
  4. hmm, zaujímavý článok :) dúfam teda, že tie 3 mesiace prežijem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím se vším :) Důležité je hlavně vytrvat a nezhroutit se z jednoho negativního komentáře. Začátky bývají vždycky těžké, ostatně, známe to všichni :D

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký a výstižný článek. Já sama mám teď začínající blog, takže moc čtenářů ještě nemám, ale snažím se vytrvat! :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek. Taky jsme začátečníci, ale snažíme se! :-D :-)
    http://littlesweetaffair.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. výstižný článek :) podle mě je nejdůležitější originalita, když najdu dav články na tu stejnou knihu, nikdy už to podruhé nečtu... taky je důležité přijímat kritiku, i když znám spousty blogerů kteří mou kritiku nepřijmou a jsou na mě naštvaní...

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezký rady a určitě se hodí :)

    OdpovědětVymazat