Recenze

Recenze: Hunger Games - Aréna smrti

10:00 Tereza Vlčková 1 Comments


Autorka: Suzanne Collins
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fragment
Vyprávění: Ich forma z pohledu Katniss
Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Hodnocení: 10/10

Myslím, že už není nikdo, kdo by neznal Hunger Games. Ani já nejsem výjimkou. A jak se dá čekat, budu pět samá slova chvály :) Neřeknu vám nejspíš nic nového, takže doufám, že pokud ještě váháte s koupí, můj názor vás jen přesvědčí, že se jedná o skvělou investici. Hunger Games je rozhodně série, která si zaslouží čestné místo ve vaší knihovně.


Příběh
Katniss žije ve světě, kde je Amerika rozdělena na dvanáct krajů a hlavní město Kapitol. Přestože se jedná o post-apokalyptický svět a přestože lidé mají elektřinu i televize, v krajích vládnou spíš středověké podmínky, narozdíl od Kapitolu, kde lidé žijí v luxusu a pohodlí.
Díky vzpouře proti Kapitolu se pořádají každý rok Hladové hry - jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje je nucen odejít do Arény a bojovat o přežití. Vítěz může být jen jeden - ostatní zemřou.

Katniss si je jistá, že její mladší sestru Prim vylosovat nemůžou, jenže se plete. Je to právě ona. Jediná osoba na světě, kterou Katniss bezmezně miluje. Nemůže ji nechat jít na téměř jistou smrt, proto se přihlašuje místo ní, čímž se spustí události, o kterých se jí zdálo jen v nejhorších nočních můrách...



Myslím, že děj příliš popisovat nemusím, protože už je všem notoricky známý :) Žádné výhrady k němu nemám, myslím, že to Collinsová vymyslela velmi dobře. Katniss je přesně ten typ hrdinky, který si čtenář oblíbí - není příliš dokonalá, neumí hned všechno a její cesta je těžká. Čtenář jí celou dobu musí fandit. A stejně tak Peetovi, který se jistě zapsal do nejednoho srdce :D.


Hodnoceno podle 7 kritérií skvělé knížky podle Kay:

1) Vydržím ji číst do brzkých ranních hodin?
Odpověď je rozhodně ano! Dlouho jsem se bála, jak to dopadne s Routou, jestli ji bude muset zabít Katniss, nebo co se s ní stane. Myslím, že Aréně smrti rozhodně rádi obětujete pár hodin spánku!

2) Chci vědět, co se stane dál? Hltám ji a dokáže mě překvapit?
Bezesporu, ano! Nejedná se o jednu z jednoduchoučkých předvídatelných dějových linek. Kniha je rozdělena na tři části a název té poslední prozrazuje, jak to skončí, ale přesto autorka dokáže překvapit a řádně vyděsit.

3) Mám ráda postavy?
Samozřejmě! Peeta je prostě slaďouš! :D

4) Přečtu jí víckrát? 
Ano a ano! Hunger games je kniha, kterou stojí za to mít v knihovničce, nejen kvůli hezkému obalu (HG už mají trochu jiné obálky a stejně jako celá trilogie v jednom, jsou moc povedené, možná i hezčí, než ty první).
A u Hunger Games jsem dokonce zašla ještě dál a pořídila si i anglickou verzi :)

5) Líbí se mi autorčin styl psaní?
Kniha je v přítomném čase, jako většina dystopií, takže to byl na začátku (cca. před dvěma roky, kdy jsem HG četla poprvé) trochu nezvyk, ale rychle jsem si tuto formu vyprávění oblíbila. Sama bych tak sice psát nejspíš nevydržela, ale přítomný čas čtenáře vtáhne dobře do děje, stejně jako styl psaní, takže si připadá jako přímý účastník dění, všechno se mu odehrává přímo před očima.

6) Mám nějaké výtky?
Možná leda k překladu některých jmen. Některá zůstala anglická, jiná česká. Ale přeložena jsou pěkně, hezké české ekvivalenty. Oceňuji překladatele, že to tak vymyslel, ale byla bych spíš pro zachování anglických verzí. I tak mi to ale nijak nevadí.

7) Co mě nadchlo?
Zajímavé prostředí, postavy, promyšlenost a brutální hra pro pobavení lidí. Nadchla mě celá kniha :D

Hodnocení: 10/10
Série rozhodně patří k jedněm z nejlepších dnešní doby a rozhodně stojí za pozornost. Pokud jste opozdilci a ještě s koupí váháte, měli byste to rychle napravit. Nebudete v nejmenším litovat! 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment :)

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Hunger Games je skvělá kniha a vážně dobrý nápad s arénou ,ale některé části bych vyškrtla :)

    OdpovědětVymazat