Seriály

Seriálová recenze: Drop dead diva (V těle boubelky)

6:38 Tereza Vlčková 0 Comments


Mladá, krásná, úspěšná a lehce naivní. Taková je hlavní postava Deb Dobkins. Její život jako z pohádky plný nákupů, cvičení, modelingu a debat o módě ukončí autonehoda, po které se dostává k nebeské bráně a svému "nebeskému úředníkovi" Fredovi, který má rozhodnout, zda je Deb vhodný kandidát pro nebe či peklo. Po vášnivé diskuzi však Deb na Fredově nebeském počítači odklikne návrat na Zemi a dostává se do těla právničky Jane Bingum. Do těla poněkud většího, než na které byla zvyklá.


Drop Dead Diva aktuálně vysílá televize Nova ve 12:35 pod českým názvem V těle boubelky. Zaujal mě na první pohled, ale po shlédnutí několika dílů moje nadšení nepřetrvalo. Není to žádný skvělý seriál, naopak. Samotný námět - modelka se dostane do těla tlusté ženy, mi přijde hodně tvárný. Dalo by se z toho spoustu věcí vykouzlit, jenže tady to dost pokulhává.



Nedjřív samotný úvod. Deb, štíhlá modelka s krásným přítelem Graysonem a dokonalým životem. Podle popisu seriálu má "pohádkový život plný nákupů a modelingu". O tom tam ale není nic. Co jsme ale z toho "dokonalého" života vlastně viděli? Nic, vůbec nic. První scéna je jen o tom, že se Deb prochází po obýváku a řeší svoje kolena.Její život je tam asi prvních pět minut celého dílu. A z původní Jane je tam ani ne minuta.
Myslím, že tohle by se dalo rozpracovat daleko lépe. Tvůrci mohli víc vystihnout charakter Deb, její marnivost, naivitu a i ty úspěchy, protože za celých prvních deset dílů o žádném z Debiných úspěchů nevíme.
A samotná smrt? Deb narazí do auta s pomeranči. Ty se vysypu a ona zemře. To je dost uhozené, ale ne tak uhozené jako to, co se stalo Jane - tlusté právničce, jejíž tělo bude Deb brzy obývat. Jane spadla a údajně ji střelila kulka od zbraně člověka, který chtěl zabít jejího šéfa.
Mezitím se Deb dostane do nebe, kde se jí ujme strážný anděl Fred. Jenže Deb nemá ani jeden dobrý ani jeden špatný skutek, a on neví, co s ní má dělat. Deb to ale vezme do svých rukou - zmáčkne tlačítko návratu a dostane se do těla Jane, kterou najednou resuscitují a okamžitě se probudí.
To mi přijde vyloženě ubohé. Ta kulka jí ani pořádně nepostřelila, nikde tam neřeknou, co se jí vlastně stalo, ale ona z toho umírala. Fakt reálné.
Taky je trapné, že "Deb/Jane" na začátku každého dílu v úvodu říká "Něco se zvrtlo a já se probrala v těle někoho jiného... - ... taky jsem si myslela, že všechno má svůj důvod. Tak musím zjistit ten svůj důvod." Ale proboha,něco se zvrtlo?! Proboha, to tlačítko zmáčkla ONA. Tohle mě hrozně dostává.
Takže to se nám Deb dostala do jejího těla. A ona k tomu dostala i Janein mozek, takže je z ní najednou brilantní právnička. A o tom se celý seriál točí.

Jedno a to samé stále dokola!

Čekala jsem, že se modelka s tlustoprdkou nesmíří. No řekněte, copak vy byste chtěli ustrnout v těle stopadesátikilové obludy potom, co jste měli míry 90-60-90? Ani náhodou. No, jenže Deb na to má jiný pohled. Je divné, že Deb ani nijak nešílela. Já bych řvala, v jakém těle plejtváka to jsem, a ona byla docela v pohodě. Čekala jsem, že bude hubnout, dbát o sebe, a bude na konci nejen skvělá právnička, ale i hubená krasavice. Omyl.
Celý Debbiin/Janin přístup je "Mňam, koblihu si musím dát!"

A další opakující se aspekt? Schéma všech dílů. Probíhá to tak, že Jane dostane případ, její kolegové dostanou případ. A jdou k soudu, kde Jane pronese šííleně emotivní řeč, která je nějak inspirovaná jejím životem. A - překvapení!!! - soud vyhraje, napjaté vztahy mezi protagonisty se vyřeší aleluja.
Po shlédnutí jednoho dvou dílů je to fajn seriál, ale pokud se kouknete na čtyři díly za sebou, nic nového vám nenabídnou, pořád se opakuje ta samá písnička. Pořád.

A nakonec... Jane a Grayson. Jane/Deb po něm pořád prahne, a neusnadňuje jí to fakt, že získal práci ve stejné firmě jako ona. V každém, každém díle se opět opakuje Graysonův stesk po Deb. Vždycky, vždycky pronese něco strašně hlubokého, třeba jako "řeknu ti o Debině teoorii, že v ovoci jsou semena," a ponouká ho k tomu každý klient, kterého dostane. To ale není zdaleka všechno.
Deb ho znala lépe, než kohokoliv jiného, tudíž ho teď zná jako Jane. A opět. V každém pronese něco, CO O NĚM VĚDĚLA KDYSI.

Jane: "Hraješ pasáty na počítači?"
Grayson: "Jo, jaks to věděla?"

Jane: "Udělám dýňové placičky."
Grayson: "Ty jsou moje nejoblíbenější. Jaks to věděla?"

Jane: "Neumíš blufovat. Rudneš u toho."
Grayson: "Jo... Jaksv to věděla?"

Tohle mi přijde trapné. Jane pořád, pořád říká něco takového, v každém díle. Já se divím, že ji Grayson nezažaloval jako stalkerku, protože normálnímu člověku by to už prostě muselo dojít.
A to, co jsem tady teď vypsala se opakuje v každém díle, dokola jako otravný refrén písničky, kterou neustále hrají v rádiu. Jednou vám nevadí, dvakrát, třikrát také ne, ale když už ji slyšíte po sto osmdesáté čtvrté, nejradši byste někoho profackovali, aby ji konečně stáhli.

Dojemné scény


Samotný nápad ale není špatný, jen s ním tvůrci moc neumějí pracovat. Samozřejmě, obsahuje spoustu dojemných scén, které k tomu patří, ale ty jsou špatně rozvedené, a vlastně divákovi nic moc neřeknou, snad kromě toho, že má Jane nervy obalené obzvlášť velkou vrstvou tuku.
Doufám, že si o mně nemyslíte, že nemám ráda "plnoštíhlé lidi". To ne, ale o Jane prostě jako o tlusté mluvit budu. Ona vůbec, ale vůbec nemá snahu něco se sebou dělat, což mě neskutečně irituje. Příběh tím pozbývá na zajímavé zápletce. Ale měl by po ní spíš skočit, protože jinak mu toho moc nepomůže.

Právnička a modelka

Abych jenom nekritizovala, musím seriálu přiznat, že je z poměrně zajímavého prostředí. Právnická kancelář je fajn, jenže kde by měla být jen Jane je příliš moc Deb. Do každé řeči na obhajobu klienta dává strašně emocí a citů, vždycky tam fňuká a dokonce se i rozbrečí. Tohle jí na důvěryhodnosti moc nepřidává, spíš dost razantně ubírá.

Anděl Fred

Jeho postava se mi na celém seriálu líbila nejvíc. Společně s Jane ho pošlou na zem, aby jí dělal strážného anděla, a on se brzy začně chovat jako pravý člověk. Je milý, vtipný, ztřeštěný a sympatický. Příběhu dodává jiskru.


Seriál v čechách není vůbec známý, hlavně kvůli hroznému vysílacímu času. V půl jedné ve všední dny nemá čas nikdo, takže se není čemu divit, že zpětnou vazbu nemá seriál skoro žádnou, a navíc je poměrně nový, takže online ke shlédnutí ho bude hledat jen těžko. Každopádně si ho můžete stáhnout s titulkama, nebo na ulož.to. nahraný z Novy v češtině. Některé díly jsou ale opravdu v otřesné kvalitě.

Každopádně DDD má dobré ohlasy, a na zkouknutí pár dílů z postele je fajn. Taky je to po dlouhé době první seriál, co mě zaujal natolik, abych se na něj chtěla podívat online. Pokud ale hledá doopravdy dobře zvládnutou výměnu člověka, rozhodně si pořiďte V kůži supermodelky od Meg Cabot. Meg zvládá tohle téma totiž daleko lépe.



You Might Also Like

0 komentářů: